Blog

Yazılımda Kariyerin Kişisel Gelişim İlkesi: Sık Sık İş Atlama

Yazılımda Kariyerin Kişisel Gelişim İlkesi: Sık Sık İş Atlama

Eğer henüz okumadıysan bir önceki makaleyede kişisel gelişim ilkesinin öğrenme başlıklı konusundan bahsetmiştim. Burayadan erişebilirsin.

Meta Veri Önemlidir

Kariyer yolları kategorisine dahil etmek istediğim son alan iş atlamadır. Şirketten şirkete atlayarak kariyer yapmış birçok arkadaşım var. Genellikle önemsiz bir zam alırlar ve ortamı değiştirmekten hoşlanırlar. Ayrıca, küçük artışlar sonunda bir düşüşle dengelendiğinden, nihayetinde oldukça düz bir seviyede kalıyor gibi görünüyorlar. Hangi şirkette çalışırsanız çalışın, bağımsız da olsanız işin teknik olmayan, değer katan yönleri vardır. İşleri değiştirdiğinizde genellikle bunları sıfırlarsınız. Örneğin, sağlık sektöründe kodlama yapıyorsanız, bilmeniz gereken her türlü kural ve düzenleme hali hazırda vardır. Bunlar algoritmalarınızda görünür, testlerinizi etkiler, genellikle gereksinimlerinizi yönlendirir. Aynı sektördeki başka bir şirkete geçerseniz, bu bilgi muhtemelen yeni üstlendiğiniz rol için yararlı olmayacaktır.

Şimdi bir şirkette işe başla, 30 yıl boyuncada orada çalış demiyorum. Bir şirkette ne kadar uzun süre kalırsan o kadar çok meta veri toplarsın. Bu da seni o şirket için daha değerli kılacaktır diyorum.

Sakin Ol

Çoğu insan sinirlendiği için ya da nominal bir zam olan bir teklif aldıkları için işten işe atlarlar. Bu genellikle kısa vadeli bir kazançtır, ancak diğer bilgilerin mahsup edilmesi genellikle bu kazanımları geçersiz kılar. Yeni bir işe girmek iyidir, özellikle de kariyerinizi ilerletiyorsa, yapmak istediğiniz şeye daha iyi uyum sağlamak gibi.

Ancak her yıl zıplamak sizi çoğunlukla düz bırakacak ve muhtemelen özgeçmişinizde kırmızı bir bayrak haline gelecektir. En azından büyük bir sorunu çözecek kadar uzun süre orada kalmalısın ve sonra iyi şartlarda ayrılmaya çalışmalısın. Eski bir yöneticinin yolun aşağısındaki başka bir şirkette ne zaman ortaya çıkacağını asla bilemezsiniz. (Örneğin Teknolkentler, Linkedin ve CV’nideki geçmiş deneyimler aklınıza getirin). Yanmış köprüleri geçmek zordur, bu endüstri devasa görünür. Ancak gerçek şu ki, aynı coğrafi bölgede kalırsanız, yol boyunca eski iş arkadaşlarınızla neredeyse kesinlikle yollarınız kesişecektir. Etrafta gezinmek, eski iş arkadaşlarınıza çarpmak konusunda bazı riskler getirir.

İşten atlama konusunda dikkatli olun ve bunu yalnızca sizin için belirgin bir avantaj olduğunda, yeniden başlatmadan daha ağır basan ve etrafta zıplamanın algılanan dengesizliğinden daha ağır basan bir avantaj olduğunda yapın.

Özetlersek

Buradaki sonuç şu, kariyerinizin sahibi sizsiniz. Yol boyunca hem iyi, hem de kötü molalar alabilirsiniz. Sonuçta kariyeriniz sizin sorumluluğunuzdadır. Neyi iyi yaptığınızı bilmeli, gitmek istediğiniz yere varmak için bir planınız olmalıdır. Düzenli çalışmalı ve ilerlemeye çalıştığınız alandan herhangi bir yere zıplamamalısınız. Tüm bu anlattıklarım sizin daha iyi bir yazılım kariyerine sahip olmanız için katkıda bulunacağını unutmayın.

Bu yazımıla yazılımda kariyerin kişisel gelişim ilkesini tamamladık. Bir sonraki çerçeveleme ilkemiz ile devam edeceğiz.

Bu makaleyi yazılımda kariyer düşünen herkesle paylaşabilirsiniz. İleride paylaşacağım eğitimlerden ve makalelerden haberdar olmak istiyorsanız lütfen mail listesi formuna kayıt yapmayı unutmayın.

Leave A Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir