Yazılımda Kariyerin Kişisel Gelişim İlkesi: Öğrenme
Eğer henüz okumadıysan bir önceki makaleyede kişisel gelişim ilkesinin kurs düzeltme başlıklı konusundan bahsetmiştim. Burayadan erişebilirsin.
Lisede Değilsiniz
Lise yıllarınızı hatırlarsanız, sınavdan bir gün önce çalışarak konuları öğrendiğimiz zamanlar olmuştur. Ben bunu yaparken genellikle iyi notlar alırdım. Ama ertesi gün geçtiğinde, o gece geç saatlere kadar süren çalışmalardan neredeyse hiçbir şey hatırlamıyordum. Sınav anına kadar kafanızı bir sünger gibi dolduruyorsunuz, sınav anında o süngeri kağıdınıza sıkıp sonra bir daha asla hatırlamamak üzere beyninizden çıkartıyorsunuz. Bu yöntem bir sınavı geçmek için etkili bir yol olabilir, ancak yeni bir beceri seti öğrenmek için kullanılamaz.
Kademeli Öğren!
Yazılımda daha iyi bir kariyere sahip olmak istiyorsanız, planlı, kademeli öğrenme yoluyla yeni beceri setleri oluşturmak çok önemlidir. Artık eğitimlerin çoğu video formatında ve erişmek çok kolay.
Benim izlediğim yol şu şekilde oluyor. Eğitim listemi oluşturur ve baştan sona izlerim. Detaylara takılmam ve örnekleri çözmekle vakit kaybetmem. Büyük resmi keşfetmeke zaman ayırırım ve neyleri bilmediğimi ortaya çıkartmaya çalışırım. Akabinde eğitimi tekrar izlerim bu sefer notlarımı alırım ve başka kaynaklardan (çoğunlukla makale olur bu) çapraz okumalar yaparım. Bu sayede ilk izlediğimde fark etmediğim bir sürü detayı görmeye başlarım. Aldığım notları ve bilmediğim kavramları araştırır, bilmediğim yeni kelimelerin anlamlarına bakar ve bulduğum makaleleri okuyarak anlamaya çalışırım. Eğer eğitmen bir kod dosyası paylaştı ise detaylı incelerim. Eğitimde, bize gösterilmeyen bir zamanda eklenmiş kod blokları olabiliyor. Kafamda eksik kaldığını düşündüğüm yerleri tamamlamış olurum. Yeterli mi hayır, bu sefer bu yeni beceri setini ilerletmek için bir proje geliştirmeye başlarım. Takıldığım her noktada tekrar ve tekrar nasıl yapılacağı ile ilgili eğitimdeki ilgili videoları izler ve makaleleri okurum.
Tam Anlamıyla Odaklan
Bunları bende yapıyorum ama aynı sonuca ulaşamıyorum diyenler için şunları diyebilirim. Muhtemelen dikkatinizi vererek eğitimleri izlemiyorsunuzdur. Dikkat dağıtıcı tüm etmenleri kendinizden toplamışsınızdır. Bunları uzak tutun, tutamıyorsanız onlar orada yokmuş gibi davranın. En azında kulağınıza bir kulaklık takın ama müzik açmayın onu bir kulak tıkacı olarak kullanın. En çok rastladığım hata bir iş yapıyorken, uyarıcı başka bir etkenin aynı ortamda bulunmasıdır. Televizyon açık, radyo açık veya müzik listeniz açık iken odaklanamazsınız. Bu noktada şu şekilde itirazlar geliyor, «Ben müzik açıkken daha iyi öğreniyorum». Yada «bu benim için sorun olmuyor.» Kendinizi kandırmaya devam edebilirsiniz sonuçta bu sizin kariyeriniz.
Sürekli Öğrenme Durumunda Ol
Son 12 ayda hangi kitapları, makaleleri, kursları veya web yayınlarına eriştiniz? En azından bana ulaşmışsınız, birine eriştiniz bu çok açık. Bazen bir hedef koyarım, ayda bir kitap, haftada bir makale okur ve bir webinara katılırım. Telefonumda çok sayıda video ve podcast bulunduruyorum. Otobüs ile işe giderken, araba sürerken veya egzersiz yaparken haftada bir saat de olsa yıl sonunda yaptığınız muhasebenizde sonuçlarına şaşıracaksınız. İnsanlara her gece 3 saat TV izlemek, sosyal medyada gezinmek yerine 2 saat izleyip kalan bir saati ders çalışmak için kullanabileceğinizi ve yaklaşık 6 ay içinde kariyerinizi tamamen yenileyebileceğinizi söylüyorum. Bu zor bir teklif değil, takılıp kalmaktan çok daha iyi ve aynı zamanda çok daha etkili. Neredeyse istisnasız olarak, tanıdığım her başarılı geliştirici, sürekli öğrenme durumundadır. Bu konuda aşırıya kaçmıyorlar, sadece her hafta birkaç yeni şey öğreniyorlar. Belki haftada 2 saat vakit ayırıyorlar. Sonuçta hangi teknoloji olursa olsun, her şeyin zirvesinde onların olduğunu görürsünüz.
Bu makaleyi yazılımda kariyer düşünen herkesle paylaşabilirsiniz. İleride paylaşacağım eğitimlerden ve makalelerden haberdar olmak istiyorsanız lütfen mail listesi formuna kayıt yapmayı unutmayın.