Yazılımda Kariyerin Etkileşimler İlkesi: Çok Şey Yapmak
Konfüçyüs’ün bir deyişi ile başlayalım, iki tavşanı kovalayan bir adam hiçbirini yakalayamaz. Odaklanma fikri, başkalarıyla iyi çalışmak için listede biraz yersiz görünebilir. Ancak bunu buraya koydum çünkü diğerleriyle olan etkileşimlerinizde kendini gösteriyor. Çok fazla şey yapmaya çalıştığınızda, bitirmeden işlerin düşmesine izin verirsiniz. Bu takip etme veya yürütme yetersizliği olarak ortaya çıkar ve iş arkadaşlarınız bunu doğrudan hissedecektir. İşleri yapamayan biri olarak itibar kazanmak istemezsiniz.
Çok fazla şey yapmaya çalışmaktan ve yol boyunca bazılarını gözden kaçırmaktansa, birkaç şeyi iyi yapmakta çok daha başarılı olacaksınız. Bunu da bu bölüme koydum. Çünkü bazen birine hayır diyemiyoruz. Genellikle geliştiricilere tam bir iş yükü verilir. Ardından düzeltmeleri gereken hatalar veya programlarını nasıl etkileyeceği konusunda herhangi bir taviz vermeden yapacakları küçük değişiklikler verilir. İnsanlara hayır demeye istekli olmalısınız. En azından ek çabayı karşılamak için bir süre uzatılmış taleplerde bulunmalısınız.
Başarılı geliştiriciler, görev listelerini yönetebilir ve gerçekçi olmayan iş yüklerini tiz veya profesyonel olmadan geri itecek kadar güçlüdür. İş yükünüzü korumanız gerekir. Çünkü bu, nihayetinde itibarınızın en yüksek sesli ifadesi haline gelir. Kalitenin düşmesine izin verirseniz, iki yıl içinde kimse bir şey inşa ederken fazla plan yaptığınızı hatırlamaz. Sadece kötü inşa edildiğini ve sizin tarafınızdan kötü inşa edildiğini hatırlayacaklar. İş yükünüzü koruyun. Bir geliştirici olarak çok daha fazla başarı elde ettiğinizi göreceksiniz.
Özetlersek
En başarılı yazılım geliştiriciler arasında ortak görünen beş temel ilkeye baktık. Her bir ilke için birkaç taktiğe daldık. Umarım size her alanda başlamanız için bazı özel yollar kazandırmışımdır. Bunlardan bazıları diğerlerine nazaran daha uygulanabilir gelebilir. Hiçbir insan tam olarak aynı değildir ve bazı öğeleri diğerlerinden daha zevkli bulacaksınız. Daha önce de söylediğim gibi, bu kapsamlı bir liste olmayı değil, endüstride son 20 yılımda gördüğüm bir dizi ortak kalıp olmayı başarmış deneyimlerden derlenmiştir. Umarım bu deneyimler senin üzerinde de bir değer oluşturur. Okuduğunuz için çok teşekkür ederim ve bir yazılım geliştiricisi olarak size büyük başarılar diliyorum.
Bu yazımızla yazılımda kariyerin etkileşimler ilkesini tamamladık. Bu eğitim dizisi bu makaleyle son bulmaktadır. Hayatınıza dokunacak ve başarılı bir geliştirici olabilmek için uygulayabileceğiniz örnekleri barındıran bir eğitim dizisi olmuştur.
Eğer henüz okumadıysan bir önceki makaleyede etkileşimler ilkesinin hijyen başlıklı konusundan bahsetmiştim. Burayadan erişebilirsin.
Bu makaleyi yazılımda kariyer düşünen herkesle paylaşabilirsiniz. İleride paylaşacağım eğitimlerden ve makalelerden haberdar olmak istiyorsanız lütfen mail listesi formuna kayıt yapmayı unutmayın.
1 Comment
recep
Mükemmel bir anlatım olmuş. Kitap yazsanız yok satar inanın