Blog

TCP/IP Nedir?

Öncelikle yazımı okuyan herkese Merhaba. Yazılarıma temel kavramlardan başlayıp bir nevi kendimi ısındırma turuna gireyim istedim. Bundan dolayı internetin temelinden TCP/IP’nin köklerinden başlamak istedim.

TCP/IP’nin temelleri 1960’ların sonu 1970’lerin başı gibi Amerika Savunma Bakanlığı‘na bağlı İleri Araştırma Projeleri Ajası‘nın (U.S. Department of Defense Advanced Research Project Agency, DARPA) yürüttüğü paket anahtarlamalı ağ deneylerine kadar uzanan bir geçmişe sahiptir. TCP/IP’nin oluşturulmasında ki temel amaç, bir tehlike veya felaket anında makinaların birbirleriyle olan iletişimin ayakta kalabilmesiydi. Tabi o zamanlar standartları DoD (Department of Defence) olarak tanımlanırdı. Zamanla yerini gönüllü kuruluşlara bıraktı.

Zaman içerisinde, zor bir proje amacına ulaşmış hatta günümüzde insanların yaşamlarını değiştiren bir sosyal yapıya bürünmüştür.

TCP/IP’nin tarihi için aynı zamanda internetin oluşum tarihi de demek yerinde olur diye düşünüyorum. TCP/IP, internet ile ayrılmaz bir temeldir ve beraberinde de yeni teknolojilerin babası olmuş temel yapıtaşıdır diyebiliriz.

Sizinde bildiğini yada bilmediğiniz gibi internetin belirli bir sahibi yoktur. Zaten bu bir ağ topluluğudur ve kabloyu kestiğiniz vakit kendi başınıza kalır ama devam da edebilirsiniz. Bu anlamda başı boş bırakılamayacak kadar da sorumsuzluğa itilemez. Internetin protokolü TCP/IP gönüllü kuruluşlar tarafından düzenlenir. Bunların listesini aşağıdaki gibi sıralayabiliriz.

ISOC (Internet Society: İnternet Derneği): 1992 yılında oluşturulmuştur. Internet’te kullanılan teknolojileri, uygulamaları, kuralları belirler. Dünyanın bir çok ülkesinde Internet Society’ler mevcuttur. Bu aralarda 20. yılını kutladıklarını unutmayalım.
Link: www.internetsociety.org

IAB (Internet Architecture Board: Internet Mimarisi Kurulu): ISOC içinde teknik kurulları öneren kuruldur. Ve bu kurulun altındada 3 kurul daha bulunur.

  • Internet Engineering Task Force: Internet Mühendislik Görev Gücü
  • Internet Assigned Number Authority: Internet Numara Atama Merkezi
  • Internet Research Task Force: Internet Araştırma Görev Gücü

Link: www.iab.org

Leave A Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir