Blog

Yazılımda Kariyerin Etkileşimler İlkesi: Tavsiye Alma

Yazılımda Kariyerin Etkileşimler İlkesi: Tavsiye Alma

Eğer henüz okumadıysan bir önceki makaleyede etkileşimler ilkesinin dinleme başlıklı konusundan bahsetmiştim. Burayadan erişebilirsin.

Birincisi mükemmel değilsin, muhtemelen değiştirmen gereken birkaç şey var ve hepsinin ne olduğunu fark etmeyebilirsin. İkincisi, birinin size işaret ettiği durumlar olacaktır. Üçüncüsü, çeşitli nedenlerle size söylediklerinde, sizi kırmadan yapmaya çalışacaklar. Onlara girmeyeceğim, ancak eleştiriyi zayıf bir şekilde sunmamız insan doğasıdır. Dördüncüsü, eleştirileri kötü bir şekilde almak da insan doğasıdır ve bu ilkenin büyük bir öğrenme noktası olabileceği yer burasıdır.

Soru şu ki, özellikle kötü bir şekilde iletildiğinde eleştiriyi nasıl karşılıyorsunuz? Tartışmak ve savunmak kolaydır. Bazı durumlarda muhtemelen bunu yapmalısınız. Ancak aynı zamanda, söylenenleri düşünecek ve içinde herhangi bir gerçek olup olmadığını görecek kadar erdemli misiniz? Çok az insan bir konuda %100 yanılır. Biri size tavsiye veya eleştiri sunduğunda, muhtemelen orada dikkate almanız gereken bir şey vardır. Analitik insanlar olarak eleştiriyi saptırmak ve tartışmak konusunda çok iyiyizdir. Daha başarılı bir geliştirici olmanın bir parçası olarak, sizi geri dönüp bakmaya, kırılmayın diye yapılan yumuşak eleştirilerin ötesine geçmeye ve söylenenlerden öğrenebileceğiniz bir şey olup olmadığını düşünmeye davet ediyorum.

Bildiğim bir konuşmacı,  Bunun bir şirketteki liderler için daha da zor olduğunu çünkü onlar için çalışan tüm eleştirmenleri alt etme gücüne sahip olduklarını söylüyor. Dinlemeyen liderlerin yakında söyleyecek hiçbir şeyi olmayan insanlarla çevrili olacağını söylüyor. Bu aslında her düzeyde doğrudur. Birinin size sorunların görüşüleceği bir ortam teklif ettiğinde onu perişan ederseniz. Bunu yaptığınızda yalnızca uzun vadede kendinize zarar verirsiniz. Başarılı geliştiriciler, kendilerine ne kadar kötü iletilse de, duydukları eleştirilerle kendilerini geliştirmenin bir yolunu bulanlardan oluşur.

Bu makaleyi yazılımda kariyer düşünen herkesle paylaşabilirsiniz. İleride paylaşacağım eğitimlerden ve makalelerden haberdar olmak istiyorsanız lütfen mail listesi formuna kayıt yapmayı unutmayın.

Leave A Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir