Yazılımda Kariyerin Kişisel Gelişim İlkesi: Güçlükler
Bu makaleye geçmeden önce bilmenizi isterim ki bu bir eğitim dizisidir ve bir önceki bölümde Teknoloji İlkesinden bahsettim.
- Yazılımda Kariyerin 5 İlkesi: Giriş
- Teknoloji İlkesi: Uygunluk
- Teknoloji İlkesi: Tutunmak
- Teknoloji İlkesi: Stand Almak
Giriş
Şimdi Kariyerinizi Yönetmek hakkında konuşalım. Kariyer yolunuzun farkındalığı söz konusu olduğunda, ele almak istediğim birçok şey sağduyunuz hakkında olacaktır. Anlatacaklarımı duyduğunuzda, kafanızla sallayıp benimle aynı fikirde olduğunuzu, kendi kendinize bunları zaten bildiğinizi söyleyeceksiniz. Yıllar boyunca yazılım geliştiricilerine, anlatacağım bu şeylerin birçoğunu zaten önermiştim. Genellikle, evet bunu zaten biliyorum, aynen katılıyorum gibi karşılıklar alıyordum. Şu konuda üzgünüm ama pek çoğunuz uygulamada çok zayıf olduğunuzu kabul etmiyorsunuz. Patrick Lencioni’nin (Ekip ve İşletme Yönetimi hk. bir yazardır) dediği gibi, hayattaki büyük gerçeklerin çoğunu zaten biliyoruz, sadece onları hatırlatmamız gerekiyor. Bunu göz önünde bulundurarak, hazırladığım maddeleri ele alacağım ve onları duyup tanısanız bile, gerçekten yapıp yapmadığınızı düşünmek için biraz zaman ayırmanızı önereceğim. Ünlü bir Tıb bilgini, İbni Sina’nın dediği gibi «Uygulanmayan bilgi, günah ve sorumluluktan ibarettir.» dostlar.
Bütün bunlar kariyer yolunuzu yönetmekle ilgili temel gerçeklerdir. Kariyerinizin sahibi, bir başkası değil siz olduğunuzu unutmayın. Diğer insanlar işleri zorlaştırabilir veya kolaylaştırabilir, işler ve teknolojiler de gelip geçicidir. Ancak günün sonunda, kariyerinizin sahibi sizsiniz. Hayat toz pembe değil ve zorluklarla doludur. Başkalarının size sürekli dadılık yapmayacağınıda unutmayalım. Kendinizi, size iş verecek şirketler için değerli kılacak adımlar atmak fırsatları ayağınıza getirmek sizin elinizdedir.
Ne Yapacağız
Söz kariyer yollarını yönetmeye geldiğinde arka planda insanlara önerdiğim beş şey var. Birincisi, gerçekten iyi olduğun şeyin farkında olmalısın. Ne yapmakta doğuştan yeteneklisin? İkincisi, Beş yıl sonra nerede olmak istediğinizi planlayın. Nihayetinde olmak istediğin şey için çabalıyorsun ve sonucu sen belirleyeceksin? Üç numara, yolun neresinde olduğunuzu kontrol edin. Belirlediğiniz hedeflere doğru ilerliyor musunuz? Dördüncüsü, reaktif bir öğrenme yaklaşımı yerine kasıtlı bir yaklaşım benimsemeniz gerekir. Olmak veya yapmak istediğiniz bir sonraki şey için bir yol haritanız var mı? Ve beş numara, sırf küçük bir zam için ya da birine kızdığınız için işten işe atlamayın. Daha sonra bu beş öğenin her birine bir göz atacağız.
Siz Hangisisiniz?
Bunu anlamak gerçekten çok kolay, ancak çoğu insan bunu keşfetmek için asla zaman ayırmıyor. Büyük bir ekiple toplantıda olduğumda, onlar hakkında çok şey ortaya çıkardığı için insanları izlemeyi seviyorum. Katıldığım oturumların çoğunda, konuşmacılar için bir platform ve katılımcıların bilgisayarlarını, sayfalarını, defterlerini, ne olursa olsun koymaları için sıra sıra masalar vardır. Ve bu kalem ve defterlerin konulma sebebi açıktır. Bazı katılımcılar, gayet temiz ve maddeler halinde notlar alarak dikkatle dinlerler. Diğerleri, dinlerken karalamalar yaparlar. Her nedense bazıları da kendilerine engel olamadıklarından, kalemlerini parçalara ayırırlar ve genellikle onları kullanılamaz hale getirirler. Bazı kimselerde, önlerindeki eşyalarla kendi küçük metropollerini inşa işine girerler. Son olarak, bazıları masadaki tüm malzemeleri görmezden gelecek ve orada oturup söylediğim her şeyi kontrol etmeyi, onlara gösterdiğim her şeyi çürütüp çürütemeyeceklerini görmek için internette arama yapmayı tercih ederler.
Şimdi, bunu basitleştirilmiş olarak söyleyecek olursam, maddeler halinde not alanlar muhtemelen proje yöneticileri, karalamacılar muhtemelen tasarımcılar, kalem sökücüler muhtemelen mühendisler, şehir inşaatçıları mimarlar ve doğruluk denetleyicileri de sizin testçilerinizdir. Herkesi genellemiş ve ön yargılı davranmış olduğumu biliyorum. Bunların bir kısmı muhtemelen, o gün, ne kadar şeker ve kafein aldıklarına bağlı olarak değişir. Ama benim anlatmak istediğim, insanların doğal olarak çekici buldukları şeylerin farklı olduğudur. Başarılı bir toplantı yapmak için o toplantının ilgi alanına girmeyen kişileri uzak tutmak, toplantının verimi ve dikkat dağınıklığını engellemek için en iyi çözümdür. Elinizdeki işlere doğru kişilere atamanız, en mantıklı karar olacaktır. İnsanlar bazı şeylerde daha iyidir, doğuştan gelen yetenekleri vardır. En azından ben böyle olduğuna inanıyorum.
Gaza Basıyoruz
Doğuştan gelen güçlü yönlerinizi ortaya çıkarmak, yazılımda daha iyi bir kariyere sahip olmanın anahtarıdır. Albert Einstein dan bir alıntı yapayım, «eğer bir balığı ağaca tırmanma yeteneğine göre yargılarsanız, tüm hayatını aptal olduğuna inanarak geçirecektir. En iyi yaptığın şeyi biliyor musun? İşinizde birçok farklı şey yapıyorsanız, hangilerinden hoşlanırsınız? Size en çok keyif ve enerji verenler hangileri? İllaki yaptığınız bir şey vardır ve bunu yaparken de günün nasıl geçtiğini anlamazsınız.
Muhtemelen yapmayı ertelediğiniz başka şeyler de vardır ve onu yapmak size eziyet gibi gelecektir. Bu, doğuştan gelen güçlü yönlerinizin nerede olduğuna dair bir ipucudur. Sevdiğiniz işi yaptığınızda elinizden gelenin en iyisini yapacaksınız. Benim de üzerinde durmak istediğim nokta bu. En iyi yaptığınız şeyi öğrenmek için hiç zaman ayırmadıysanız, ona nasıl odaklanabilirsiniz ki? İnsanlara genellikle işlerini iyi yapmalarını ve en çok keyif aldıkları alanlara yönelmelerini tavsiye ederim.
Elbette bir şeyi yapmak isteyebilirsiniz. Doğal olarak da, bunda iyi olmayabilirsiniz. O Ses Türkiye şovundaki kötü şarkıcıları düşünün. Şarkı söylemek istiyorlar ama gerçekten vasatlar. Eskiden ekibimdekilere, eğitim hazırlamalarını istedim ama canınız sıkıyorsa yapmayın diye de ekledim. Kurduğum bu cümle kaba olabilir, ama harika bir tavsiyedir. Eğitim hazırlamayı sevmiyorsanız ve yapmaya çalışırsanız, muhtemelen bundan zevk almayacaksınız ve öğrenciler de zevk almayacak.
Karnenizi Hazırlayın
Neyi sevdiğinizi ve neleri yapmakta oldukça iyi göründüğünüzü belirleyin ve işteki birincil görevlerinizi ihmal etmeden o alana doğru genişleyin. Fiilen gerçekleştiremiyorsanız önce o alan hakkında bilgi edinin ve daha iyi hale gelin. Yeteneklerinizi 1’den 10’a kadar bir ölçekte sıralarsanız ve doğal olarak bir şeyde 10 üzerinden 4’seniz, muhtemelen kendinizi 6 olmak için eğitebilirsiniz. Tabi, bir şeyde doğal olarak 8 iseniz, kendinizi 10 olmak için eğitebilirsiniz ve çok daha değerli olursunuz. Şirketiniz, sonunda sizi bunu yapmanıza izin veren o role taşıma olasılığı yüksektir. Şirketinizin bunu pek umursamadığını düşünüyorsanız, eninde sonunda bir başkası gelecek ve o şeyi yapmak için sizi işe alacaktır.
Önümüzdeki birkaç konuda 8’den 10’a nasıl geçileceği hakkında daha fazla bilgi veriyor olacağım.
Bu makaleyi yazılımda kariyer düşünen herkesle paylaşabilirsiniz. İleride paylaşacağım eğitimlerden ve makalelerden haberdar olmak istiyorsanız lütfen mail listesi formuna kayıt yapmayı unutmayın.